Mi a Blockchain technológia? | Hungarian.lamareschale.org

Mi a Blockchain technológia?

Mi a Blockchain technológia?

A blockchain! Úgy hangzik, mint egy középkori építőipari gép, de ez valójában egy új típusú elosztott digitális főkönyvi, élen jár a modern számítástechnika.

Ön valószínűleg hallott a média leírja a blockchain „a technológia hajtja Bitcoin.” Ön is hallott már, hogy a nagy bankok érdekli az blockchain - de nem Bitcoin is. Tehát, ha blockchains nem Bitcoin, mi is pontosan ezek?

Kezdjük az elején, a inventionof a blockchain. „Satoshi Nakomoto” az álnév ennek a technológiának a titokzatos szerző, akinek valódi kilétét továbbra is a mai napig ismeretlen. Satoshi megjelent blockchain tech a nagyközönség 2009-ben, mint a szabad Bitcoin szoftvert és a technikai „fehér könyv” a rendszert leíró.

Satoshi forradalmi rendszer lehetővé teszi a nyílt számítógépes hálózat létrehozására és megosztására értékes adatokat anélkül, hogy a központi hatóságot, hogy az adatokat szinkronizálni és pontosak. Ez az, amiért a blockchain is nevezik elosztott vagy „decentralizált főkönyvi.” Úgy működik szigorúan peer to peer módon, hasonlóan a modern fájlmegosztó rendszerek, mint a BitTorrent.

Tehát, ha a Bitcoin kereskedés egy nyilvános főkönyvi könyv, a blockchainis a mechanizmus, amely megtartja mindenki ugyanazon az oldalon, és megakadályozza a könyvelési hibák, véletlen vagy szándékos.

Ez a decentralizált hálózat architectureis egy több technológiák Satoshi fuzionált együtt létre blockchain technológia. A nyilvános kulcsú cryptographyis a második elem. Ezt a technikát használják kódolására vagy dekódolására információt, anélkül, hogy a résztvevők először megosztás majd gondoskodni a Szolgáltató a kódot.

A harmadik és egyben utolsó elem proof-of-work tördelő, amely arra szolgál, mint bizonyítékot arra, hogy a számítógépes munkát végeztek. Satoshi nem talált semmilyen ezeket a technológiákat, hanem kombináljuk őket, ő teremtette az egyedülálló szintézist úgynevezett blockchain. Szerencsére, mélyreható ismerete ezek hozzájárulnak technológiák nem szükséges ahhoz, hogy megértsük mi áttekintést blockchain. Csak tartsd észben, hogy ők fontos fogaskerekek a digitális gép a blockchain.

Az első alkalmazása Satoshi a blockchain technológia természetesen monetáris; alkotása a biztonságos online főkönyvi amely nyomon követi tulajdonjoga a „digitális arany” néven Bitcoin. A jövőben, akkor valószínű, hogy blockchains lesz, hogy a társadalom pályák tulajdonosi mindenféle, mint a részvények, kötvények, ingatlan tulajdoni lapja is legális szerződések. Ez a technológia óriási romboló potenciált szerte számos iparágban.

De nézzük csak összpontosítani Bitcoin most... Hogyan Bitcoin blockchain eredményeznek csalásbiztossá nyilvánosság amely hitelesen rögzíti az összes tranzakció nélkül kontrolling iroda, hogy mindenki becsületes? És megint csak mi isthe blockchain?

Ahogy a neve is mutatja, a blockchain egy lineáris szekvenciája kapcsolódik blokkok. OK, akkor mi olyan blokkok? A kérdés megválaszolásához meg kell röviden elmagyarázza a Bitcoin hálózati funkciók. Lehet, hogy hallott a Bitcoin bányászok. Ha nem, az előző videó, „Mi a Bitcoin Mining?” Megmagyarázza, hogyan működik a bányászati ​​belül Bitcoin.

Alapvetően bányászok rögzíti az összes Bitcoin tranzakciók adatait kötegek úgynevezett „blokkok”. Ezek a blokkok egymáshoz kapcsolt lineáris szekvencia segítségével egy speciális kódot. Minden tranzakció blokk bemegy alkotó ezt a kódot; a végső kimenet van rögzítve, hogy a blokk. A következő blockforms új kódot, és magában foglalja az előző blokk-kódot, és ez a folyamat ismétlődik. Kód fűzve minden blokk együtt biztosítja az állandósága előzetes ügyletek - nem tudja megváltoztatni információkat a korábbi blokkok nélkül is változik minden későbbi blokkok. Együttesen ezek kapcsolódnak blokkok alkotnak egy egyre növekvő nyilvános nyilvántartást vezetnek valamennyi Bitcoin tranzakciók ismert természetesen, mint... A blockchain.

Most, hogy a kifejezés teszi egy kicsit több értelme, hadd magyarázza a blockchain behatóbban segítségével egy példát. Tegyük fel, hogy küldjön néhány bitcoinokat a barátjának. A tranzakció átmosni az egész Bitcoin hálózat - mindenki látni fogja, hogy a cím alapján, a címét, próbál küldeni azonban számos érmét, hogy foglalkozzon a B, a barátja címét.

Emberek futó úgynevezett „teljes csomópontok” - más szóval, a Bitcoin szoftver ügyfelek tárolja a teljes blockchain - gyorsan információt kapni a tranzakciót. Teljes csomópontok majd ellenőriznie kell a tranzakciós információ ellen tárolt másolata blockchain. Tehát, a teljes csomópont ellenőrizni fogja, hogy a címet Aholds elég Bitcoin fizetni a meghatározott mennyiségű foglalkozni B. Õk is ellenőrizheti a többi új tranzakciók ellenőrzésére, Aisn't megpróbálja elküldeni ugyanazt érméket egyidejűleg B andaddress C vagy addressesC, D, E stb.

Bár nincs felső szorzó hányszor érméket lehet hamisított oly módon, hogy az adott forma csalás néven ismert „dupla-ráfordítással.” Fontos megjegyezni, hogy a kettős tölt voltak majortechnical probléma megelőzése megbízható peer-to -peer elektronikus pénz - legalábbis addig, amíg a Satoshi blockchain megoldás!

Dupla tölti félre, térjünk vissza a példa. Ha a tranzakció által jóváhagyott teljes csomópont, akkor hamarosan továbbítják egy speciális típusa a teljes csomópont (és néha a tranzakciós eléri a speciális teljes csomópont először). Ezek a különleges teljes csomópont a lehetőséget, hogy rögzítse blokkok ügyletek a blockchain. És ha kitalálta, hogy ezek a speciális csomópontok az úgynevezett „bányászok”, akkor jobb lenne!

Jelenleg a jutalom az első bányász megoldani egy egyenletet adott a jelenlegi tranzakciós információkat, és így egy új blokk 25 bitcoin. Hogy hangzik, mint egy csomó pénzt, csak a felvétel blokkok! De a bányászat az, hogy a blockchain fenntartását és rögzítve, így a bányászok megérdemlik a jó jutalmat.

Bitcoin blockchain, ahol bányászok versenyeznek, hogy írjon a következő blokk a jutalom, az úgynevezett „Proof of Work” hasítás. Az dolgozom kérdés a tördelő, vagy megoldani egy matematikai egyenlet, amely csökkenti információt bármilyen hosszúságú egy fix hosszúságú.

Elegánsan, Bitcoin beállítja ezt az egyenletet nehézsége, rendszeresen és automatikusan, hogy megfeleljen a számítási teljesítmény szentelt a megoldást. Ilyen nehéz kiigazítások biztosítása érdekében egy új blokkot van írva minden tíz percben, átlagosan. A Bitcoin korai időkben nehéz volt az alacsony és blokkok is megbízhatóan megoldható egy laptop. Mivel az értéke Bitcoin emelkedett, így nem nehéz a bányászat egyre versenyképesebb. Ma, a bányászat végzünk speciális hardver, otthont és lehűtjük hatalmas adat-központok, mint például ez:

Beállítása versenyképes Bitcoin bányászati ​​tevékenység több millió dollárba kerül, nem beszélve a havi villanyszámla! Az ilyen ráfordítás valójában kívánatos; a biztonsági igazolása Work blockchains erősítését befektetés egy sokszínű választék bányászok.

Megmagyarázni, hogy miért Bitcoin némileg függ a gazdasági tényezők, nézzük csomagolja, hogy ezek ösztönző működik. Képzeljünk el egy támadó; nevezzük őt „Mike”, aki azt akarja, hogy megragadják az irányítást a Bitcoin hálózatának csalás elkövetésére vagy szabotázs. Mivel a hálózat nyitott és permissionless, bárki csatlakozhat, és elkezdi a bányászat, még Mike. De ahhoz, hogy megbízhatóan képes kizárni érvényes tranzakciók vagy tartalmaznak tisztességtelen is az ő „rossz blokkok” Mike kell irányítani a majorityof a számítási teljesítmény irányította Bitcoin, és ellenőrzés hosszabb időn át. Ezt nevezik „51% támadást.”

Ha sikeres, Mike duplán tölteni érméket az ellenőrzésük alatt, vagy utasíthatja el mások tranzakciót. Azonban Mike nem tud tölteni érméket nem az ő ellenőrzése alatt, ami azt jelenti, nem ellopni az érméket (ez ügyes biztonsági funkció, amely megakadályozza, hogy más csomópontok tölteni az érmék, engedélyezett nyilvános kulcsú titkosítás).

Mindazonáltal Mike támadás valószínűleg bizonyítani rendkívül káros az értéke mindenki érméket. Az érték a pénzeteket lenne lopott, ha mindenki elhagyott Bitcoin miatt Mike intézkedéseket. Szóval hogyan Proof of Work blockchains ösztönözzék, hogy egy ilyen pusztító eredménnyel?

Vannak négy egymással kapcsolatban elleni védelem 51% támadás:

Először is, szükség lenne Mike megvásárlására elegendő bányászati ​​hardver meghaladja a kapacitás az összes többi bányászok - az egyre emelkedő költségek, jelenleg a becslések szerint az alacsony száz millió dollár.

Másrészt, mivel az összes tranzakciós információt a blockchain nyilvános, Mike akciók hamarosan észre. Bitcoin ára összeomlik eredményeként, teszi a támadó hardver-beruházás kifizetődő rövid időn belül.

Harmadszor, a matematikai egyenlet, amely a bányászat hardver kifejezetten, hogy megoldja lehet változtatni válaszul, tartósan záró ki a támadó. Ez teszi Mike hardver-beruházás gyakorlatilag értéktelen, bár ugyanez vonatkozik a becsületes bányász is.

Negyedszer, ha becsületes bányászok visszanyerje az irányítást a hálózati, a blockchain lehetne visszatért előzetes állapotba, mielőtt a 51% támadás történt. A támadó ügyletek tehát megfordul, bár így minden becsületes tranzakció történt a támadó bányászott blokkokat. Kevesebb romboló, blokkokat lehet változtatni, hogy kizárják csak a támadó tranzakciókat.

A biztonsági Proof of Work blockchains származik ez bonyolult összjátéka szoftver, hardver és gazdasági ösztönzők. A Proof of Work blockchain nem sok bányász beruházás, megtalálható számos altcoins, van sokkal nagyobb a kockázata a 51% -os támadás. Ezt a magasabb szintű biztonság az egyik oka annak, hogy a Bitcoin sokkal értékesebb, mint az alternatív érméket.

Apropó altcoins, akkor hallottam, hogy néhány közülük, mint például Peercoin, használja a „Proof of Tét” blockchains. Ahelyett költötte számítási erőforrások megoldani, és írjon blokkok, igazolása támberendezések így érme-tulajdonosok a lehetőséget, hogy írjon a következő blokk. Az esélye, ezzel arányos a részesedésük nagysága, más szóval a pénzügyi stakein az érme. A több érmét érintettek ellenőrizzék, annál magasabb a esélye részesülő érme jutalom megtalálásához a következő blokk. A igazolása támberendezések, a „verése” helyett alkalmazzák bányászat.

Vannak egyértelmű előnye és hátránya, hogy mindkét típusú blockchain, további módosítások és hibridek folyamatos fejlesztés alatt. Még az is lehetséges érmék váltani egyik rendszerből a másikba, mint Ethereum és Bitshares. Bár igazolása a tét rendszereknél jóval kevesebb energiát és hardver kiadások, ez jön árán nagyobb központosítás. Például, hogy korlátozzák a fogékonysága Peercoin azon blockchain zavar, egyetlen fejlesztő rendszeresen bocsát ki az úgynevezett „ellenőrző pontok.” Blokkok csak akkor lehet módosítani, miután ezeket ellenőrző pontok.

A Proof of Work rendszerek, történelmi változásokat igényel parancs több bányászati ​​teljesítmény, mint az összesített teljes ráfordított nyúlik vissza, a szóban forgó blokk. 51% a minimális aránya szükséges, azzal százalékos emelkedő, 100% -ot az egyik megy tovább vissza az időben. Check-mutató ellensúlyozza valamelyest a technikai képessége jelentős coinholders megváltoztatására blockchain, withoutacquiring egy megfizethetetlenül drága részesedése bányászati ​​teljesítmény. Check-mutató ezáltal védi a mély története igazolása Tét láncokra, a hátránya, hogy egy személy vagy csoport kell bízni ezt a képességét, hogy ellenőrzőpont.

51% támadások félre, van más ismert fenyegetések blockchains? Sajnos igen, és ez a fenyegetés merül fel néha, mint egy természetes eredménye, hogy hogyan működik a bányászat. Azonban ez a fenyegetés is szándékosan át bevezetett kódmódosításra, ami valószínűleg egy állandó részlege a Bitcoin hálózatának. Látod, bizonyos körülmények között, akkor lehetséges, hogy egy blockchain eltérni külön ágakat. Az ilyen eltérést ismert, mint a „villát.”

Térjünk vissza Mike 51% támadási szemléltetés céljából. Amint Mike bányák érvénytelen blokk - például egy küldő azonos érmék több fiókba - a blockchain meglehet villa attól a ponttól kezdve. Azok a bányászok, akik követik a standard szabályok elutasítja a blokk illegális. Ők továbbra is dolgozni változata a lánc, ahonnan a csalárd blokk kizárt.

Mike természetesen tartalmazza saját csalárd blokk és alapozza meg jövőbeni blokk rajta. Mivel Mike ellenőrzi a legtöbb bányászati ​​teljesítmény ebben a példában, Mike blockchain nőni fog gyorsabban, mint a becsületes. Mike és becsületes bányászok csak akkor lesz származó blokk jutalom saját láncok és, hogy a lehető tönkre a felhasználók, rögzített ügyletek egyetlen lánc nem ismeri fel a másikat.

Ez hamarosan eredményez katasztrofális helyzet, amelyben a felhasználók felfüggeszteni tranzakciókat, amíg a villa nem oldódik. Ilyen körülmények között, a piaci értéke az érme valószínűleg összeomlik eredményeként a bizonytalanság és a káosz.

Az általános szabály az Proof of Work rendszerek, hogy a leghosszabb többsége elfogadott lánc a hivatalos. Ez szükséges iránymutatást kis villák elkerülhetetlen esemény. Elmagyarázom, hogyan működik: képzeljük el, hogy két bányász találni egy új blokk nagyjából ugyanabban az időben.

Minden bányász olyan gazdasági ösztönző sugározni az új blokk a hálózatra, mivel ez a tömb is tartalmaz, amelyek monetáris jutalmat. Tegyük fel, hogy minden egyes bányász blokk csak a hálózat fele. A verseny most fordul közötti két villát. Bármelyik villa kapja következő blokk mielőbbi húzza a másik elé, amíg nincs egyértelmű győztes szempontjából sikeres igazolása munka. Annak érdekében, összetartó jövőjük blokk jutalmat a konszenzus blockchain, bányászok még mindig a vesztes lánc gyorsan vándorolnak.

Ügyletek kizárólag a vesztes blockchain, valamint minden blokk jutalmat annak bányászok, nem tükröződik a győztes blockchain így van egy erős ösztönzést gyorsan megállapítható és vándorolnak a győztes lánc.

Ez várható, hogy az ilyen villát meg kell oldani 6 blokk, ami körülbelül egy óráig tart, mivel az új blokkok felfedezett átlagosan tízpercenként. Emiatt azt javasoljuk, hogy ha kap nagy értékű fizetési felhasználók várni az ügylet „megerősítette” 6-szor - más szóval, további 5 blokkok Rétegezhető tartalmazó mondat befizetését.

Ez ökölszabály megfelelő egyensúlyt biztosít a tranzakciós biztonság és a kényelem. Az alacsony érték összegét, ezt a szabályt könnyíteni lehet fedezni kevesebb megerősítő. Meg nem erősített tranzakciók, amelyeket még el kell készíteni a blockchain, figyelembe kell venni a kockázatos, mert lehet fordítani a gátlástalan résztvevők.

Bár villa tartják egzisztenciális fenyegetést, lehet, hogy a jövőben lesz végrehajtásához szükséges változtatásokat Bitcoin kódot eszköze egy villával. Megváltoztatja a kódot olyan módon, amely nem visszafelé kompatibilis elkerülhetetlenül Forks hálózat kliensek között, akik frissíteni, és az ügyfelek, akik nem.

Az egyik ilyen kód megváltoztatása jelenleg vita tárgya a Bitcoin közösség, a növekedés a blocksize limit. Lehet, hogy látta ezt az ügyet tárgyalt az utóbbi időben. A lényeg az, hogy miután a nagyobb blokkok lehetővé tenné a Bitcoin blockchain több tranzakció kezelésére másodpercenként, de létezik egyet nem értés a legjobb módszer ennek elérésére. Közvetlenül megváltoztatásával sapka indukál hardfork- vagy hálózati osztott a régi és új ügyfelek - mivel más megoldást javasol a határértéket felvetett segítségével softfork-, amely nem osztható a hálózaton.

Ez minden bizonnyal érdekes lesz látni, hogy a Bitcoin blockchain alakul a jövőben; mivel alkalmazkodik a világ egyre nagyobb szükség van a megbízható pénzügyi rendszer nélkül egy központi kibocsátó vagy más megbízható harmadik fél számára. Remélem most már jobban megértsük, mi blockchains vannak és hogyan működnek, valamint azok előnyeit és esetleges problémákat.

Mint azt bizonyára észrevették „A blockchain” egy nagyon széles téma, amely magában foglalja a sok altémából belül. Ha még bármilyen további kérdése csak hagyja őket a megjegyzés rovatba alább, és én minden tőlem telhetőt, hogy válaszoljon.

Kapcsolódó hírek


Post Altcoin

A titkosítási valuták névtelensége I. rész - A meglévő jegyzőkönyvek és a zerokóni

Post Altcoin

Hogyan vásároljon Namecoin (Paypal, hitelkártya, készpénz) - 100% biztonságos és egyszerű

Post Altcoin

Milyen típusú gyógyszer az Altcoins?

Post Altcoin

Hogy a Darkcoin Anonymous DarkSend segíti a Bitcoint

Post Altcoin

16 fantasztikus és hasznos Bitcoin számológép

Post Altcoin

A Blockchainról szól, nem Bitcoinról

Post Altcoin

6 tipp a Bitcoin utazásához

Post Altcoin

A SpaceBIT új módot kínál az űrkutatás finanszírozására

Post Altcoin

Megerősítetlen Bitcoin tranzakció? A Bitcoin tranzakciós idejének rövidítése

Post Altcoin

Mastercoin és Omniwallet Beta

Post Altcoin

Hat Ötletek A Bitcoin és az Altcoins az I. részt magába foglalja

Post Altcoin

Keresek pénzérmék képviselőit a Crypto Közösségekből